We kunnen haast niet meer zonder het internet. Het is een onmetelijk groot netwerk dat ons veel voordelen oplevert. Zo kunnen we gemakkelijk informatie opzoeken, communiceren met anderen, online winkelen, onze bankzaken regelen, enzovoorts. Maar ondanks dat we het internet zo intensief gebruiken weten we eigenlijk nog maar weinig over de geschiedenis ervan. In deze blog vertellen we je wanneer het internet eigenlijk is opgericht.

De opkomst van het internet vond plaats in 1960, tijdens de Koude Oorlog tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. De Amerikaanse overheid was op zoek naar een communicatiesysteem dat niet zou instorten bij een nucleaire aanval. De opdracht om zo’n systeem te bedenken werd gegeven aan Lawrence G. Roberts. Hij richtte een groep wetenschappers op om een netwerk te ontwikkelen dat zou kunnen blijven communiceren in geval van een nucleaire aanval. Uit dit initiatief ontstond het communicatiesysteem DATANET, dat in eerste instantie bedoeld was voor de communicatie tussen computers en andere machines.

In de jaren zeventig nam de Amerikaanse overheid de ontwikkeling van het netwerk over en werd het ARPANET genoemd. Dit netwerk was oorspronkelijk bedoeld voor wetenschappelijke en militaire doeleinden. In 1983 echter, werd ARPANET hernoemd naar het TCP/IP-protocol (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) en werd het toegankelijk voor het publiek. Vanaf dat moment verspreidde het internet zich razendsnel over de hele wereld.

In 1991, werd de World Wide Web uitgevonden door Tim Berners-Lee. Met de uitvinding van de World Wide Web werd het delen van informatie een stuk gemakkelijker. Het was niet langer nodig om een code te kennen om informatie op te zoeken op het internet. Door het internet werd het delen en verspreiden van informatie geheel anders. Er kwam een hele nieuwe wereld van mogelijkheden beschikbaar waarbij we niet meer afhankelijk waren van het lezen van tijdschriften en boeken.

Inmiddels is het internet niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Niet alleen zorgt het voor een nieuwe manier van communiceren en zaken doen, maar het biedt ook onbegrensde mogelijkheden voor de uitwisseling van ideeën en kennis over de hele wereld. Dankzij het internet kunnen we gemakkelijk contact maken met vrienden en familie aan de andere kant van de wereld, werken op afstand en de wereld ontdekken zonder ooit de deur uit te hoeven.Het internet is een bijzonder fenomeen dat ons dagelijks leven aanzienlijk vele gemakken biedt. Hoewel we niet iedereen kunnen aanwijzen die het internet heeft uitgevonden, weten we wel dat het netwerk ontstaan is vanuit de behoefte aan een stabiel communicatiesysteem tijdens de Koude Oorlog. Het ARPANET, dat in eerste instantie bedoeld was als wetenschappelijk en militair netwerk, werd in 1983 hernoemd tot TCP/IP-protocol en opengesteld voor het publiek. Sindsdien heeft het internet de wereld werkelijk veroverd en is het uitgegroeid tot de onmisbare communicatietool die het nu is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *